SKELETOVANÉ LISTY - RECEPTY, POSTUPY

 

Se skeletovanými listy se nejčastěji setkáte ve výtvarných nebo floristických potřebách.

Občas se používají  jako součást květinových aranžmá, velmi nápaditě vyniknou v orginálních dárkových kyticích

 

 

 

 

Víte, co je vlastně skeletovaný list?

Jedná se o vysušený list, z nějž za pomocí speciálních pracovních postupů zbyla pouze  "kostra"

Jedná se pak o velmi křehký, ale nádherný rostlinný materiál. pokud byste chtěli skeletování listů vyzoušet sami, počítejte předem ze značným množstvím nepovedených kousků.

Tato výtvarná technika si žádá spoustu trpělivosti, jistou dávku zručnosti a možná i dost štěstí. Přesto stojí za to vyzkoušet si, zda se Vám podaří, aby pod vašima rukama vznikla  tato jemná krása.

Vzhledem k tomu, že základní materiál, tedy list nám příroda nabízí zcela zdarma, nemusíme na něm nijak šetřit. Doporučuji udělat si větší zásobu listů, které chcete skeletovat, počítejte možná i s 20-ti % odpadem.

Nasbírejte si listy vinné révy, magnolie nebo hortenzie nebo javoru. Vyzkoušejte však cokoliv, bude to napínavé a zábavné zároveň

 

Podívejte se, jaké pracovní postupy se dají použít: 

Pracovní postup bez použití chemie

Pokud jste si včas nasbírali a vysušili dostatečné množství listů, bude pro Vás tento postup dost jednoduchý. 

Postačí k němu  štětec, jemný katáček.

List si položíme na pevnou neklouzavou podložku a opatrně pomocí štetce začneme list přejíždět v jednom směru. Pokud je list dobře vysušený, po chvilce se z něj začne oddělovat

listová hmota a začne zřetelně vykukovat kostra listu. Zkuste použít i malý jemný kartáček a lehounce jím přejiždějte přes list v jednom směru.

Pozor ale, ať nepřetrhnete jemné žilkování listů


Postup č.2 pro příznivce chemie a zaručených výsledků

Pro postupy za použití chemických prostředků můžeme bez obav  použít čerstvě narthané  listy

 

Zde jsou vyzkoušené a prověřené receptury

RECEPTURA 1 jednoduchá, nenáročná, dostupná

6-9 lžic jedlé sody 

1 litr  vařící vody

Z uvedených surovin vařte roztok, vložte do něj listy na 15-20 minut

Po vytažení z roztoku  zůstane pouze kostra listu s jemným žilkováním. Případně opatrně dočistěte jemným kartáčkem

 

RECEPTURA 2 - opatrnosti nikdy nezbývá

Pokud máte tužší listy, připravte roztok podle výše uvedeného receptu a opatrně přidejte 4 lžíce hašeného vápna.

Nedporučuju tento postup  zkoušet v kuchyni. Pokud máte dílnu nebo můžete pracovat venku, je to ideální.

Nezapomeňte na ochranné pracovní pomůcky jako jsou pracovní rukavice a ochranné brýle. Doba varu cca 25-30 minut

 

RECEPTURA  3 - trocha nebezpečí s perfektním výsledkem

70% líh - pořídíte v lékárně

Nalejte do starého hrnce a vařte líh spolu s listy.

Líh zcela odstraní chlorofilovou složku listů a skelet listu zcela vybělí.

Případně můžete tento recept přivést k dokonalosti, když na závěr ponoříte listy do 5% roztoku hydroxidu sodného.

Nezapomeňte pak listy opláchnout čistou vodou

 

Pokud se Vám tyto pracovní postupy zdají složité anebo nemáte chuť experimentovat a přesto toužíte využít skeletované listy pro svoji tvorbu, využijte naši širokou škálu hotových skeletovaných listů

Nádherným barvám a perfektnímu zpacování našich skeletovaných listů totiž  odolá málokdo.

A přesto, že se jedná technologicky o dost náročný rpodukt, jeho cena Vás příjemně překvapí
 

 

ZAREGISTRUJ SE A ZÍSKÁVEJ OD NÁS UŽITEČNÉ TIPY, RADY A TRENDY ZE SVĚTA FLORISTIKY




Eshop pro aranžování, tvoření a dekorace Cookies | Sunlight systems - tvorba e-shopů

Tato webová stránka používá cookies

Na těchto stránkách fungují cookies, které naše společnosti využívají. Jednotlivé typy cookies a jejich dobu zpracování naleznete popsané níže v tabulce. Zvolte prosím Vámi preferovanou variantu. Pokud byste nás potřebovali ohledně výkonu vašich práv v souvislosti se zpracováním cookies kontaktovat, obraťte se prosím na společnost, jejíž stránky procházíte, nebo na našeho Pověřence pro ochranu osobních údajů. Pokud si myslíte, že s osobními údaji nenakládáme, jak bychom měli, máte možnost podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Budeme však rádi, pokud se nejdříve obrátíte přímo na nás a budeme tak moct Váš požadavek obratem vyřešit.